torsdag 22 juli 2010

Vildhussens misstag blev Döda Fallet

Andra dagen på vår resa bar det av mot ortsnamn jag hittills bara hört talas om, Dorotea och Vilhelmina stod på dagens rutt. Det var med spänning den riktiga resan startade, äntligen skulle jag få uppleva den norra delen av vårt land. Under vägen passerade vi "Döda fallet" som blev kontentan av "Vildhussens" missbedömning av den enorma naturkraften som vatten utgör. Det gick inte att flotta timmer igenom Storforsens 35 meters fall som låg nedanför den tidigare Ragundasjön därför gjorde Vildhussen en flottningsränna brevid som gjorde det möjligt att flotta timret. Tyvärr så kom vårfloden 1796 och med sin enorma kraft så grävde den sig igenom flottningsrännan och det hela brast, Ragundasjön tömdes på fyra timmar och tog med sig allt i sin väg, lyckligtvis inga människor, men mycket annat. Vildhussen omkom året efter katastrofen endast 42 år gammal genom drunkning vid en båtfärd i Indalsälven. Enligt ryktet hade förbittrade ortsbor gömt hans åror och skjutit ut båten i älven. Men en turistattraktion värd att se skapade han dock. Vill du läsa mer?














På ett ställe har naturen roat sig med att göra udda formationer, här har ett hål bildats i en sten, det har i bottnen varit en annan bergart som nötts bort och därmed bildat ett hål av vattnet som gröpt ur den porösare bergarten.

I Döda fallet har även kungar klottrat för där hittar vi kungsstenen där både Oscar II och vår konung har ristat in sina namn. Och innan vi nådde Dorotea och Vilhelmina där vi övernattade på trevliga Saiva camping så fick vi se resans första ren.


1 kommentar:

Admin sa...

Va vackert! Kram