tisdag 11 augusti 2009

Kadriorg, en vacker stadsdel i Tallin

Det vackraste vi såg i Tallin var stadsdelen Kadriorg, dit vi tog oss via spårvagn. Att åka spårvagn i Tallin var ett kapitel för sig när man aldrig gjort det förut. Spårvagnen lät oss inte vänta många minuter innan vi klev ombord, men hur betalar man, chauffören satt instängd i ett utrymme man ej nådde från vagnen och verkade ej heller varken bry sig eller förstå att vi ville betala, till slut kom en vänlig kvinna fram från vagnens bakre regioner och förklarade på utomordentlig engelska att man skulle fälla ut en lucka och placera pengarna däri så kom det tillbaka med biljett och växel.
Väl framme i Kadriorg så uppenbarade sig en stor vacker park med vattenspel och planteringar som gjord att promenera i en solig dag, vilket också många gjorde, så även vi.
Vi promenerade uppemot Peter den stores sommarhus i änden av parken, och jag skall säga att det var ett tämligen opretentiös hus som dök upp framför oss.
Nästa hus vi passerade var den Estländska presidentens hus, vilket var lite större än Peter den stores sommarhus, därutanför paraderade även två gossar i sjömanskostymer, dessvärre hann jag inte få upp kameran innan de ställde sig på vakt intill ingången.
Det visade sig att vi hade det pampigaste huset kvar, ett sommarresidens byggt för tsarfamiljen och byggt till Katarina den I ära. Det fungerar idag som ett konstmuseum.
Det var en trevlig utflykt i solen och som kuriosa kan nämnas att vi under vår utflykt hörde Madonnas soundcheck från "konsertparken" intill där hon skulle hålla konsert på kvällen, trist att vi hade missat detta.

Inga kommentarer: